El Mobile World Congress i la massacre de gaza

Del 26 al 29 de febrer torna a Barcelona el gran mercat/circ del Mobile World Congres, un esdeveniment d’espectacle, de mangoneig i de negocis… on la ciutat és sotmesa a les tensions del capitalisme de grans esdeveniments (lloguer de pisos turístics, invasió hostalera, de la industria del sexe de pagament, dels transports de congressistes amb taxis, Cabify, Uber i diversos VTC… presència policial invasiva…), pas a pas avançant en la gentrificació.

El MWC va aterrar a Barcelona (a la fira de Montjuic) el 2005, el 2013 es va traslladar a la Fira de l’Hospitalet on continua i ocupa la totalitat dels pavellons. Te la promesa de Fira Barcelona de que el 2026 tindrà a disposició el Hall Zero de 60.000 metres quadrats (un creixement del 25% de superfície).

 L’arribada a Barcelona del MWC va suposar un salt important en el nombre d’assistents gairebé duplicant l’assistència (40.000) des de l’anterior que va ser a Cannes (24.000), els anys següents va anar augmentant fins arribar al seu màxim el 2019 amb 109.000 assistents. Després va arribar la suspensió per la pandèmia el 2020 i la MWC de nyigui-nyogui de 2021 (http://negreverd.blogspot.com/2021/07/el-mwc-de-2021-un-congres-de-pa-sucat.html ) on, diuen, van assistir 20.000, després s’ha anat recuperant poc a poc, sense arribar al màxim, la previsió per aquest any és ja de 95.000… ja veurem.

La tecnologia mòbil, que en el remot 2005 es limitava als telèfons s’ha anat expandint 3G, 4G, 5G i el futur 6G, la IoT, i tota la connectivitat que s’expandirà amb la Intel·ligència Artificial i qualsevol nova contribució al progrés.

La nocivitat del MWC per els humans i la terra és ben visible si les cortines de fum de corporacions i estat ens deixen veure, hi ha però un aspecte que volem destacar  (els voldríem destacat tots, l’extractivisme, l’opressió del treballadors, la devastació de la terra, l’extermini dels pobles…) i és la participació d’interessos israelians al MWC, les empreses tecnològiques israelianes per la lògica del tecnomilitarisme estan presents al MWC, el d’enguany i al dels anys anteriors…

Al MWC com intermediador de la industria del seu país participa l’Israel Export & International Cooperation Institute (https://www.mwcbarcelona.com/exhibitors/26568-israel-export-institute ), una organització “sense ànim de lucre” amb el suport del govern d’Israel i el sector privat, facilita els llaços comercials, les empreses conjuntes i les aliances estratègiques entre empreses estrangeres i israelianes, d’aquest institució pengen tot un seguit d’empreses, directament unes 32 empreses vinculades al sector de les comunicacions.

Entre els negocis d’aquestes 32 empreses hi ha molts temes d’interès militar especialment importants, la ciberseguretat, detecció d’atacs (potser també la seva realització), les comunicacions per satèl·lit, geoposicionament, control de vehicles, videovigilància intel·ligent, aplicacions IA diverses…

Aquestes tecnologies, no sols les israelianes, s’estan utilitzant no sols en conflictes bèl·lics (a Gaza, al Iemen, a Ucraïna…), sinó també en la repressió de la dissidència i al control social.

Dues de les empreses presents declaren als seus webs que estan vinculats a l’exercit, OneLayer (https://onelayer.com/ )participada per veterans de les IDF (Israel Defense Forces) i Flycomm (https://www.flycomm.co/ ). Flycomm és la plataforma d’IA més intel·ligent per a la planificació i gestió de xarxes de connectivitat sense fils adaptada als mercats de Defensa i Seguretat, Infraestructura crítica i Smart Cities. OneLayer va ser fundada per experts en ciberseguretat de classe mundial amb una profunda comprensió tant dels protocols cel·lulars com de les necessitats de seguretat IoT i veterans de les unitats d’intel·ligència 8200 i 81 de l’IDF.

Cap de les seus principals de les 32 empreses està en territoris ocupats (dues estan però a Jerusalem), però queda la “sospita” de la ubicació de les activitats més industrials.

Però les actuacions de l’exercit d’Israel a Gaza, essent una atrocitat espantosa, no deixen de ser un episodi més (més brutal) que moltes d’altres a tot el mon. El que s’escenifica al MWC a Barcelona és la representació de la tecnoindustria com maquinaria de guerra, més enllà (potser no massa enllà) dels telèfons mòbils, l’e-comerç i els jocs on-line i totes les bajanades amb les que entretenim la misèria de les nostres vides.