LA CIBERPASMA DE GRÂCIA ET VIGILA. VIGILA QUE NO T’ENXAMPIN!!

Com a tota democràcia moderna a Catalunya s’estan afinant els mecanismes policials, el Conseller Elena a resultat un bon “modernitzador”, de fet procedeix de la socialdemocràcia liberal que, des de sempre, han estat els millors per aquestes tasques.

Així darrerament han fet alguns passos administratius en aquest sentit han sortit (com a mínim) dos decrets de “modernització”, un per reorganitzar el Departament d’Interior (Decret 12/2023 https://portaljuridic.gencat.cat/ca/document-del-pjur/?documentId=950152) i sobretot i molt especialment el de reestructuració de la Direcció General de Policia (Decret 57/2023 https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8881/1965026.pdf ).

Segurament si llegim aquest decret de reestructuració trobarem moltes coses interessants, però és especialment important el tema de la “Policia Virtual”, altres canvis  son importants, però el més interessant és l’aposta per la digitalització i virtualització de l’activitat policial mitjançant una Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que assumeix algunes feines de la Policia Científica (ciberseguretat, sistemes de comunicacions, desenvolupament tecnològic…) i sobretot crear una nova “Regió Policial Virtual”.

A Catalunya fins el nou decret hi havien 9 regions policials (Girona, Pirineu occidental, Ponent, Central, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i… Metropolitana Barcelona, ara amb la regió virtual, seran 10.

La nova Regió inclourà funcionalment les 9 regions territorial, però treballant i col·laborant en el tema “virtual”.

De cada Regió Policial Virtual depenen l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Proximitat Virtual, l’Àrea d’Investigació Virtual i una Oficina de Suport.

Les funcions d’aquesta regió seran, entre d’altres:

.- Realitzar funcions de prevenció d’il·lícits.

.- Perseguir els fets delictius en entorns virtuals que es determini.

I, el més interesant (encara que sigui igual d’important):

.-Dur a terme el patrullatge i vigilància virtual a la xarxa, realitzant funcions de prevenció i de persecució d’il·lícits.

També es parla d’atenció a la ciutadania i aspectes de “policia comunitària”, suports i coordinacions diverses.

La Regió Policial Metropolitana de Barcelona te 11 Àrees Bàsiques Policial (ABP): Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts,  Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, correspondria més o menys a comissaries de barri.

Ens és difícil obtenir dades de les interioritats de les ABP, la transparència del Departament d’Interior te límits, però en el cas de la de Gràcia hi ha una escletxa per on mirar.

En el Portal de Contractació Pública podem consultat un concurs per executar un projecte d’obres per la creació de l’Oficina de la Regió Policial Virtual a l’ABP de Gràcia, a Vallcarca (https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/87750040-5d84-42af-bcfa-09e71d564ceb/300029834 ).

Al projecte (que inclou el Plec Tècnic) hi ha moltes consideracions sobre lluminàries, climatització, ventilació, divisió de l’espai, sistemes de veu i de dades, fals sostres, protecció contra incendis… etc, es tracta d’un projecte d’adequació sense molt d’interès.



Però al principi del document, a l’aparta d’antecedents i justificació de necessitats, podem veure que  en una primera fase, la previsió és que la plantilla estigui formada per 32 efectius policials i 2 persones del servei d’administració, distribuïts de la següent manera:

.-Oficina Virtual Atenció al Ciutadà (OVAC) 17 efectius, 1 cap escala intermèdia, 1 caporal en funcions de coordinador i 3 escamots amb 1 caporal i 4 agents cadascun.

.-Patrullatge virtual 8 efectius, 1 cap i 1 sotscap escala intermèdia i 2 escamots amb 1 caporal i 2 agents.

.-Oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) Virtual 3 efectius, 1 caporal i 2 agents.

.-Oficina de Suport (OS) 2 efectius, 2 agents

.-Equip comandaments 2 efectius, indistintament escala superior i/o executiva.

.-Personal administratiu 2 persones.

En principi, malgrat que el text es refereix a la ABP de Gràcia, no sembla queda clar si seria extrapolable a la resta de les ABP i en quina proporció, si suposem una extrapolació de màxims la ABP de Gràcia tindria 8 “patrullers”, o sigui un per cada 15.500 habitants, si fos possible extrapolar la cosa a tot Barcelona tindríem 100 civerpatrullers a tot Barcelona (pot ser que la realitat sigui molt més petita).

La dependència dels moviments socials de les xarxes és un tema preocupant, encara que sols fossin 8 patrullers per tot Barcelona, poden fer molta feina observant-nos (de fet ja la fan), això ens indica que cal tenir molt en conte que ens estan mirant atentament… SI TENS MOTIUS, COBREIX ELS RASTRES!!