Les aplicacions per “rastrejar” contactes s’han erigit en la “solució final” per el “desconfinament” i l’assoliment de la “nova normalitat”, n’hi ha de tota mena, de la OMS (en projecte), europees, estatals i autonòmiques… n’hi ha de públiques i de privades.
Totes es basen en el seguiment de la proximitat entre telèfons mitjançant el bluethoot, les diferències estan en els paràmetres que defineixen un contacte (proximitat, durada d’aquesta proximitat…) i en el grau de captura de dates per part de les “autoritats sanitàries”, o sigui, el grau de centralització d’aquesta captura.
En tots els cassos s’afirma que sols es mantindran durant la “pandèmia”, però aquesta durada queda supeditada a qui la defineix i els definidors son les “autoritats sanitàries” que ja ens estan avisant d’hipotètics rebrots a la tardor… A més en el document de la OMS d’orientacions sobre les eines de rastreig, malgrat centra-se en el COVID, ja diu que “quan s’aplica sistemàticament, el rastreig de contactes trencarà les cadenes de transmissió i, per tant, és una eina essencial de salut pública per controlar les malalties infeccioses”, sembla que la proposta de la OMS és que els sistemes de rastreig esdevinguin una eina habitual (https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/332082/WHO-2019-nCoV-Contact_Tracing-2020.1-fre.pdf ).
Segons projeccions de models epidemiològics, per ser efectives aquestes eines haurien d’estar implementades al menys en el 60% de la població, cosa que a nivell europeu no ha aconseguit cap aplicació, per exemple la catalana està al voltants de les 750.000 descàrregues (un 11% de la població).
De moment sembla que la competició la guanya la proposta de Google i Apple, que ja ha estat sol·licitada per 22 països, entre ells Alemanya, Suïssa, Àustria i España, el Regne Unit i França volen sistemes més centralitzats.
De fet ja s’estan instal·lant a milions de telèfons a tot el mon, l’aparició de l’Api als ajustos del telèfon a aixecat una certa alarma, val a dir que Google i apple ens espien no és cap novetat, si no a través del COVID a través de la resta d’aplicacions i usos d’Android i d’iOS..
Itàlia ja ha fet un llançament preliminar de la seva app sistema Google/Apple i començarà a estar totalment activa a partir del dilluns que ve començarà a estar activa, quasi simultabiament Suïssa i Letònia llencen la seva i properament l’estat espanyol farà una prova pilot a Canàries.
El producte de Google i Appel no és una app sinó una API (https://es.wikipedia.org/wiki/Interfaz_de_programaci%C3%B3n_de_aplicaciones ) integrada en el sistema operatiu del telèfon i que, malgrat ser (en la teoria) totalment descentralitzada, permet a les autoritats sanitàries (els estats) un marge molt ampli en la seva adaptació a cada país. Així els estats podran:
-Definir el nombre de exposicions que ha tingut un usuari.
-Podran definir el que és una exposició (proximitat i durada).
-Es podran incloure (voluntàriament) les dades de l’usuari per poder ser “contactats” (localitzats) per les autoritats sanitàries….
L’estat espanyol a Través de la Secretaria d’Estat per la Digitalització i la Intel·ligència Artificial (SEDIA) està executant un pilot dels sistema de la API a Canàries amb la idea d’estendre’l a tot l’estat. (https://www.youtube.com/watch?v=Wh7fvBUTFRw ).
Els desenvolupaments europeus, sobretot el DP-3/ (més descentralitzat) i el PEEP-PT (més centralitzat) sembla que no acabaran de quallar, malgrat que, per exemple, PEEP-PT està recolzat per més d’un centenar d’Estats, Universitats, institucions…
A part de les aplicacions específicament de rastreig hi ha tot un seguit d’app que també, sota la capa de l’autodiagnostic i la informació recapten dades dels il·lusos que se les instal·len.
La més estesa és l’aplicació de Madrid, la Corona Madrid, ja que l’estat l’ha ha adoptat també sota el nom de Asistencia COVID-19, així que no sols s’utilitza a Madrid, sinó també a Astúries, Canàries, Cantabria, Castilla-La Mancha i Extremadura. Aquesta app te al darrera a Ferrovial i Google i està acusada de emmagatzemar dades sobre els usuaris (https://maldita.es/malditatecnologia/2020/03/24/aplicacion-madrid-coronavirus-oficial-comparte-datos-empresas/ ), de fet tenen accés a les dades Google, Ferrovial, Telefònica, cartó, Goggo Network, Forcemanager, Mmendesaltren…a part de les administracions implicades.
De l’app catalana la STOP COVID19 CAT, aquesta aplicació (descarregada per unes 750.000 persones) demana identificar-se (amb el numero de la targeta sanitària) i que activi la geolocalització, una cosa semblant fa l’aplicació basca, la COVID-19.EUS que també identifica i demana la geolocalització (https://www.youtube.com/watch?v=ly1sOq22ALQ ).
També tenen també app Andalusia, València, Castell i Lleó, Galicia, Navarra, totes elles semblants, algunes sols son informatives i d’altres tenen aplicacions semblants a les de Madrid, Catalunya i Euskadi.
Així que, en termes generals no instal·lis app’s de les que no estiguis segur 8o potser millor cap), porta la geolocalització i el bluetooth desactivats.
Vigila que no et segueixin el rastre!!, vigila que no et cacin!!.