DE LA PANDEMIA AL PANCONTROL TELEFONIC.

Amb data d’aquest divendres s’ha publicat al BOE (https://www.boe.es/buscar/pdf/2020/BOE-A-2020-4162-consolidado.pdf ) una ordre on s’encomana a la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, desenvolupar una App “d’autoavaluació” i geolocalització centrada en la epidèmia, un chatbot via whatsapp i finalment un estudi de mobilitat per identificar els desplaçaments durant el període d’emergència.

Son dos temes semblants, els aplicatius per un cantó i l’anàlisi via big data dels milions de dades de les operadores, hi ha però una diferència: en el primer paquet es demana als usuaris que activin la geolocalització (localització molt precisa per GPS), en el segon s’usen les dades de triangulació de les antenes repetidores, amb una precisió variable segons la mida de la cel·la però molt més imprecisa que el GPS.

L’avantatge del sistema del GPS és la precisió, la desavantatge que necessita la cooperació de l’usuari. Per contra el de triangulació és més imprecís però necessita que l’usuari del telèfon accepti res, sols es necessita la col·laboració de les empreses.

EL CAS DE LES APP:

“Encomendar a la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, el desarrollo urgente y operación de una aplicación informática para el apoyo en la gestión de la crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19. Dicha aplicación permitirá, al menos, realizar al usuario la autoevaluación en base a los síntomas médicos que comunique, acerca de la probabilidad de que esté infectado por el COVID-19, ofrecer información al usuario sobre el COVID-19 y proporcionar al usuario consejos prácticos y recomendaciones de acciones a seguir según la evaluación. La aplicación permitirá la geolocalización del usuario a los solos efectos de verificar que se encuentra en la comunidad autónoma en que declara estar”.

A part de la APP que promou l’estat n’hi ha dues més desenvolupades per les comunitats de Catalunya, el STOPCovidCAT (http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/stop-covid19-cat/) i a Madrid el CORONAMADRID (https://coronavirus.comunidad.madrid/ ).

Les dues App estan encara en evolució i no se sap si finalment serà una App única per tot l’estat, les funcionalitats tampoc queden molt definides, per treure’n una idea ens fixarem en algunes ja publicitades a altres països:

-Singapur, l’App emmagatzema la geolocalització dels usuaris i en fa el seguiment de la salut, com servei ofereix l’alerta si han estat en contacte amb un infectat.

-A Corea i Israel la App avisa quan l’usuari es salta la quarantena, també geolocalitzen.

-A la Xina la invasió i el control és el model anhelat per tots els estats, geolocalitza als usuaris, els classifica per riscos i és necessària per usar alguns serveis públics.

-Hi ha algunes iniciatives no estatals com la del MIT, la App “Private Kit: Safe Paths”, fa servir tècniques d’encriptació però necessita suficients usuaris…

En algunes publicacions es parla de que el model per la App estatal seguirà el model de la de Singapur.

EL CAS DE L’ESTUDI DE MOBILITAT:

“Encomendar a la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, del Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital, siguiendo el modelo emprendido por el Instituto Nacional de Estadística en su estudio de movilidad y a través del cruce de datos de los operadores móviles, de manera agregada y anonimizada, el análisis de la movilidad de las personas en los días previos y durante el confinamiento.”

A Espanya no és cap novetat aquesta mena d’estudis, n’hi ha dos en curs.

Un d’iniciat dirigit per l’Instituto Nacional de Estadística precisament per estudiar la mobilitat (en lloc de fer una costosa enquesta de mobilitat) estudiant les dades a nivell estatal els dies laborables del 18 al 21 de novembre, el diumenge 24 de novembre i el nadal de 2019, per el 2020 es vol estudiar el 20 de juny i el 15 d’agost.

Un estudi pilot a València, que s’està fent en aquests moments, enfocat al COVID 19 en el que es basarà l’estudi estatal.

L’estudi del INE, el de València i el futur estudi estatal es faran amb les dades dels tres principals operadors Movistar, Vodafone i Orange, de fet Vodafone ja es va oferir al govern el 18 de març (http://www.saladeprensa.vodafone.es/c/notas-prensa/np_acciones_covid19/ ).

A rel de l’emergència del COVID 19 a part de la brutalitat de l’estat xines ha sortit a la llum el fet (que ja es sospitava) de que l’estat israelià disposa d’una base de dades amb totes les dades dels telèfons mòbils del país, des de 2002, 18 anys!!, molts milions de dades!!.

ALGUNES QUESTIONS:

-Un cop engegada una metodologia i obtinguts uns resultats, el seu funcionament és ja irreversible. Acabada la emergència que se’n farà de les dades recollides.

-Tot el funcionament i la recollida i el tractament no es transparent i les decisions que prengui l’estat en base de les dades son difícilment comprensibles i impugnables per el comú de la gent.

-Nombrosos grups ciutadanistes alerten sobre l’actual onada de control en base de l’emergència sanitària, entre elles EFF (https://www.eff.org/es/deeplinks/2020/03/protecting-civil-liberties-during-public-health-crisis )

Vigila company!!, l’estat et vigila!!